Økolandsbyen har ikke eget korps, men det har Hurdal! Og akkurat nå er en glimrende tid å begynne i Hurdal Flis og Messingblås.
For første gang spiller musikantene i Hurdal Flis og Messingblås under fast musikalsk ledelse.
Hobby-musiker Roy Hansen flyttet til Hurdal fra Balsfjord i fjor og ble kjent med korpset i høst.
– Jeg hadde lyst å bidra, da de ikke hadde noen fast dirigent, sier han.
Hansen har ledet Hurdal Flis og Messingblås siden januar og oppleves noe utradisjonell. Han ber musikantene gjerne om å synge eller puste et musikk-stykke før de spiller det.
For korpset er den nye måten å øve på uvant. Frem til nå har de ikke hatt mulighet for å dykke ned i det musikalske på denne måten.
– Den nye dirigenten bringer musikalsk kvalitet inn i korpset, og ser, inspirerer og utfordrer den enkelte av oss. Vi lærer ikke bare å spille stykker, men grunnleggende med pust, klang, lytte, sier styreleder i Hurdal Flis og Messingblås, Hege Knai.
– Jeg bringer nok inn litt nye innfallsvinkler til hvordan spille og tenke rundt musikk. Jeg er opptatt av bevisstgjøring og samspill, sier Hansen, og det er ikke fritt for at han pirker litt i prestasjonene.
Det tar Hurdal-musikantene med smil og latter. At det er en trivelig og inkluderende gjeng som samles på onsdagskveldene, var en av hovedårsakene til at Hansen ønsket å dirigere.
Ønsker seg flere
Korpset håper at den nye dirigenten vil tiltrekke nye medlemmer, og allerede er to kommet til. Den ene er undertegnede, fra grenda.
– Vi har vært en veldig sammenknyttet gjeng disse årene og har delt stor musikk-glede, men vi er sårbare når antallet er så få, sier Knai.
Hun mener at dette er en perfekt tid å starte i korpset på fordi korpset har gått tilbake til å øve på helt grunnleggende ferdigheter.
– Vi fokuserer mye på det teoretiske og har stykker med variert vanskelighetsgrad, forklarer hun.
Flere av stykkene har Hansen selv arrangert, for å tilpasse dem til den lille besetningen på litt over ti medlemmer. Han sier at han tilpasser nivået til den enkelte.
Han mener at korpset trenger å vokse for å bli bedre.
Kan låne instrument
– Vi ønsker å tilrettelegge for nye. Jeg har fokus på fleksibilitet med tanke på øving og tilstedeværelse, sier Hansen.
Så hva kreves det egentlig å kunne spille i korpset?
– Vi tenker at nye medlemmer bør kunne noter, men trenger ikke å huske alle grep. Der hjelper vi hverandre, sier Knai.
Instrumenter har korpset liggende på lager, så de kan lånes.
Dette semesteret har Hurdal Flis og Messingblås invitert til åpne øvinger for at nye medlemmer kan komme inn og kjenne på hvordan det er, uten å forplikte seg til oppdrag og konserter. Det første året er dessuten gratis.
– Jeg vil anbefale alle som har spilt før om å komme innom for å prøve seg på noen øvelser for å se om det kan friste videre, sier Hansen.
Medlemsdiskusjon