Gode solforhold, utsikt og variasjon er grunnelementer arkitekten bak neste byggetrinn i Økolandsbyen jobber etter.

Et sus av ord som kan sammenfattes med et "wow" gikk gjennom stua i Hurdal Gjestegård da arkitekt Margit Klev hadde gått gjennom de foreløpige planene for den store utbyggingen av Hurdal Økolandsby.

I veldig korte trekk viste hun hvilke tanker utbygger har gjort seg for både en ungdomsskole og kurs-senter på gården og et boligfelt i lia.

Med godkjent gang og sykkelvei fra gården til det første boligfeltet, har arkitekten gått i gang med skisser for neste byggetrinn.

 – Vi har så vidt begynt å snuse på det. Fokuset er på små miljøvennlige boliger som blir rimelige, slik at folk har råd å kjøpe og bo her, sa Klev.

Feltet vil bestå av svært små eneboliger, samt tomannsboliger, noen få firemannsboliger og åtte mikrohus. Muligens vil noen boliger bli spesialtilpasset eldre.

Utbygger legger til rette for bilfrie tun, med et felles drivhus på hvert av tunene.

Arkitekten, Klev, bor selv i et drivhus og driver med matdyrking og sauehold.

– Jeg brenner for å etablere gode bærekraftige steder å bo, sier hun, og forteller at hun har samarbeidet med utbygger Tore Borthen i to år om dette prosjektet.

Klev ser verdien i å ha kontakt med jord. Derfor vil alle boenheter ha adkomst til bakkenivå, enten ved direkte utgang til hage, eller trapp til hagen.

Tett bebyggelse med boliger i ulik vinkling, farge og materiale vil prege det neste utbyggingstrinnet.

Varierer uttrykket

Boenhetene vil fordeles i terrenget på en måte som legger til rette for godt med utsyn til alle. Boligene skal heller ikke skygge vesentlig for hverandre.

– Selv om det blir tett bebyggelse, legger vi vekt på variasjon. Det gjør vi gjennom farger og ulike materialer, sier Klev.

For å få kortreist energi, ser Borthen på muligheter for å etablere en energipark med solcelle-anlegg på hogstfelt-området lengst mot vest.

En planlagt solcellepart kombinert med beiteområde er tiltenkt på det hvite arealet. Utbygger fremholder at det er en foreløpig skisse.

Den ene tomten, ytterst i landskapet, er avsatt til felleshus. Denne kan huse det som tradisjonelt har vært omtalt som felleshus, men reguleringsplanen åpner også for at tomten kan benyttes til felles-funksjoner for området, så som barnehage.

På workshop-møtet i Gjestegården 5. januar, iniert av innbyggere i landsbyen, ble det nedsatt en kommité for å se på hva som ønskes med tomten, samt hvordan finansiere det.

– Et slik bygg vil fort ha en prislapp på fem til ti millioner, sa Borthen.

Satser på helse

For gårdstunet er Borthen i dialog med Gjestegården om å utvikle kursvirksomhet innenfor yoga, meditasjon og helse med overnattingsplasser for opp til 30 gjester.

– Vi vil gjøre Hurdal Økolandsby til en helsedestinasjon. Det er mange konsepter innenfor dette aspektet, og da må folk ha et sted å bo, sier Borthen.

De tidligere nabovarslede byggene på gårdstunet er tenkt å inngå i den pakken, med små utleie-enheter.

Borthen ser på mulighetene for å bygge om låven til et undervisningsbygg med overnattingsplasser på toppen. Han vil han få plass til en gårdsbutikk i kjelleren.

Også Steinerskolen skal etter tankene få lokaler på gården, hvis de ønsker. Et bygg med to klasserom knyttet sammen av et drivhus.

Mulighet for skolebygg bak stabburet, med drivhus i foajeén.

Borthen prøver også å få på plass et profesjonelt kjøkken som kan brukes ved større arrangement.

Hvem som blir eier og drifter av anleggene, ble det ikke snakket om på møtet.

Det ble nedsatt en prosjektgruppe på over ti personer som skal se på hvilke funksjoner innbyggerne ønsker å få oppfylt og hvordan mulighetene er for å påvirke prosjektene Borthen er i gang med, inkludert å hente inn midler.

– Det er millioner av idéer tilgjengelig, men det er det vi bruker tiden vår på som faktisk blir til noe, sa møteleder Bjarne Flur Kvistad, og viste til hvordan nabo-initiativ har fått på plass Steinerskolen.

De to kvinnesirklene og mannsgruppa ble også referert til som eksempler på hva som er mulig når folk går sammen om prosjekter.

– Det er menneskene som er det viktige her. Husene er bare kulissene, sa Borthen.

Under workshopen i Økolandsbyen kom det inn mange spennende forslag og idéer til hva som er ønsket for videre utvikling.

www.hurdallandsbyene.no