Det som startet som en akademisk teori har blitt en helende praksis blant naboer i Økolandsbyen. Nå inviterer de til å puste.

10 naboer i Økolandsbyen har gjort det trolig ingen naboer har gjort før. De har sammen startet på en internasjonal utdanning. Om et par år er de sertifiserte tilretteleggere for pusterabeid etter metodene til Stanislav Grof.  

– Dette er en opplevelsesbasert metode for selvutforskning og heling, sier Miriam Flur Kvistad. Sammen med Ida Falchenberg Espensen inviterer hun i januar til et helge-retreat for å puste. 

Og pusten kan, ifølge dem, føre til utvidede bevissthetstilstander som åpner for et bredt spekter av opplevelser. Den kan gi tilgang til sterke indre bilder, gi fornemmelser av død og gjenfødelse, sette i gang spontane bevegelser eller resultere i følelsesutbrudd.

– Det underbevisste kommer til syne. Dermed er det ikke kun opplevelser pusten gir tilgang til, den fører til vekst og helbredelse, sier Espensen.

Hun ble kjent med arbeidet til Grof på et filosofisk masterstudie i bevissthet. Den tsjekkiske psykiateren Stanislav Grof var en av de store pionerene som jobbet med forskning på LSD før det ble forbudt. I 1974 utviklet han holotropisk pustearbeid for å jobbe videre med utvidede bevissthetstilstander.

– Det vekket enorm begeistring da jeg fant Grofs arbeid som vever sammen moderne forskning av bevissthet og dybdepsykologi, østlige spirituelle tradisjoner og praksiser fra urfolkskulturer. Hans arbeid representerer et paradigmeskifte i psykologien, sier Espensen, som valgte å gå videre med en doktorgrad i transpersonlig psykologi, utviklet av blant andre Grof.

Nå går hun inn i rollen som forsker på psykedelika i det som blir omtalt som den andre bølgen og renessansen av psykedelisk forskning, i kjølvannet av arbeidet til Grof. I vinter underviser hun også i et Grof-studie ved California Institute of Integral Studies.

– Hvor kommer pustearbeid inn i dette?

– Det kommer inn som den praktiske siden og kanskje den aller viktigste metoden for å forberede deltagere til studiene og for å jobbe med integrering. Pustearbeid er den metoden som innenfor loven bringer oss nærmest opplevelsene vi forsker på, sier Espensen.

Fra teori til praksis

Hun forteller at det som startet som en teoretisk inspirasjon fra akademia gjennom pustearbeid har blitt en metode for å oppleve og erfare variasjonene i det store spekteret som Grofs forskning representerer.

– Jeg har fått kjenne på de terapeutiske effektene og det spirituelle potensialet for vekst og helbredelse som ligger i utvidede bevissthetstilstander, ja endatil evolverende effekter, sier Espensen.

For halvannet år siden fikk hun med seg 10 naboer på reise til Danmark for å lære pustearbeid i praksis. 

– Det var mennesker med god og bred erfaring i å holde andre i dype prosesser, med mange erfaringer i bunn for å tilrettelegge for dette arbeidet, sier hun.

For Miriam Flur Kvistad var valget om å bli med til Danmark transformerende.

– Mine opplevelser med Grof pustearbeid er kanskje noen av de sterkeste opplevelser jeg har hatt, sier hun, og forteller om hvordan hun gjennom pusten har jobbet gjennom et fødselstraume fra å ha bli lagt i kuvøse. 

I ettertid kunne hun snakke med sin mor om hendelsen på en ny måte, noe som opplevdes helende. 

Samtidig dukket det opp et kroppslig fenomen knyttet til hendelsen. Ifølge de to Grof-studentene, er det ikke uvanlig å merke kroppslige forandringer, som elveblest og blåmerker i etterkant av en puste-økt.

– Kroppene våre har også en intelligens. Kropp og psyke henger tett sammen, de er to sider av samme mynt. På samme måte som vi ser indre landskap og bilder i puste-øktene, så aktiverer de indre bildene også naturlige helingstilstander i kroppen, forklarer Espensen. 

Hun forteller at man under en puste-økt kan oppleve at kroppen lader ut stress.

Hun har opplevd kraftige skjelvinger og ristinger under pustingen. 

– Kroppen prosesserer ting man har båret i årevis. Jeg har kommet i kontakt med dype traumer jeg ikke har hatt tilgang på gjennom andre metoder, som samtaleterapi, sier Espensen.

Alt blir sterkere

Espensen forklarer at pust, i likhet med psykedeliske stoffer, forsterker det som er på innsiden, og bringer det ubevisste materialet fremover. Det emosjonelle materialet kommer gjerne til syne gjennom gråting eller skriking.

– Det er likevel ikke alltid smertefullt. Pustingen kan like gjerne oppleves orgasmisk og ekstatisk. Noen ligger helt stille og kjenner på en forsterket glede, sier Kvistad, og legger til at folk er trent i å holde slike ting nede, både sorger og gleder.

– Så i puste-økten gjør vi det motsatte. Vi puster liv i den selvhelbredende kraften som virkelig kan få lov å virke, sier Espensen.

Hun forklarer at Grofs metode baserer seg på en iboende helende intelligens hos pusteren. Det betyr at det ikke er en terapeut som blander seg inn i prosessen, utover å støtte og fordype. Hun forteller at psyken har en radarfunksjon som gjør at de indre opplevelsene kommer på de tidspunktene de trengs. 

– Vi som tilrettelegger stiller oss helt åpne og uten forventninger. Vi inviterer pusterne til å ikke ha noen intensjon men å være tilgjengelig for det som kommer, sier Espensen.

Hun sammenligner den helende intelligensen med det som skjer når vi kutter oss i fingeren. Kroppen vet helt av seg selv hva den skal gjøre for at såret skal gro.

 –  Slik er det med hele somatikken og psyken vår. Den er i bevegelse mot heling og vekst hvis vi ikke blokkerer den. Pustemetoden kan både fysisk og psykisk hjelpe oss med å tillate prosessen. I våre moderne hverdager bærer vi ofte på stress som bremser og forhindrer denne indre visdommen og helbredende kraften, sier hun.

Puster i flere timer

I selve puste-økten ligger deltagerne på madrasser med bind for øynene. Halve gruppen puster, mens den andre halvparten sitter ved siden av en puste-partner. Senere bytter de på. På den måten skapes et trygt rom der alle blir fulgt med på og får støtte. 

– Selv om det kan høres lett ut å puste, er ikke dette noe man kan gjøre hjemme fra stua på et nettbasert kurs. At det er en sitter som passer på, sammen med trente tilretteleggere, gjør det trygt å gå i dype prosesser uansett hva som kommer til overflaten, sier Espensen.

Puste-økten består av to til tre timer med aktiv pusting til kraftig musikk satt sammen på en spesiell måte. 

– Tre timer kan høres lenge ut, men når man kommer inn i utvidede bevissthetstilstander opplever man tiden annerledes. For noen kan tiden bli borte. Det tar ikke lang tid før kroppen og psyken jobber av seg selv og man blir et slags vitne til det som foregår, sier Espensen.

Etter puste-økten skal materialet integreres. Før opplevelsene snakkes om, tegner pusteren et bilde av det som har vist seg. Senere blir pusterne invitert til å dele ord med hverandre.

– Når vi integrerer med det kreative først, bygger vi bro mellom den utvidede bevisstheten og hverdagsbevisstheten. Ved å sette ord på opplevelsen bringer vi erfaringene med oss videre i livet. Å høre hverandres delinger gir også innsikt i landskapene som blir tilgjengelige gjennom denne metoden, sier Espensen.

Kvistad legger til at noen ganger kan det spille seg ut ting som man ikke forstår før senere. Det kan komme opp ting som blir prosessert i drømme de påfølgende nettene. 

Pustearbeidet kan i seg selv fungere som et forberedelse- og integreringsverktøy for psykedeliske reiser, som i terapeutiske forskningsprosjekt.

– Pustearbeidet gir trening på å være i tilstander av utvidet bevissthet under kontrollerte former. I motsetning til på et substans, kan pusteren selv regulere intensiteten ved å puste roligere eller raskere, sier Espensen.

Hun sier at pustearbeidet er nyttig under intergrering av psykedeliske erfaringer, da det kan gi tilgang til det samme landskapet for å bearbeide, prosessere videre eller orientere seg bedre.

Kvistad sier at pustearbeidet også vil være til hjelp for mennesker som på eget initiativ har valgt å benytte seg av psykedeliske stoffer og som har gått inn i et vanskelig terreng. 

– For mange har psykedelika gitt skremmende opplevelser fordi det legger til rette for møter med en selv som man ikke har hatt tilgang på. Det fører til såkalte ´bad trips´, sier hun.

– Pust er en helt lovlig og trygg metode der den som reiser selv kan avbryte prosessen. Det er en mer forutsigbar måte å utforske indre landskap på, men som likevel har potensialet til å bringe deg inn i de store mystiske opplevelsene, sier Espensen.

Pusting er fredsarbeid

For henne har pusting blitt en spirituell praksis. 

– Gjennom pusten har jeg opplevd andre dimensjoner som har vært viktig for min spirituelle vekst og som har gjort pusten til en av de viktigste spirituelle praksisene for meg, sier hun.

For Kvistad har pusten ført til dypere emosjonell tilknytning til familie og venner.

– Når jeg jobber med pusten så ser jeg alt som lyskoblinger, sier hun.

De to Grof-studentene er overbevist om at pusting er fredsarbeid.

– Hvis vi ser globalt hvor mange mennesker som lider og er i krise, så er dette kanskje noe av det viktigste arbeidet vi kan gjøre, sier Espensen, som mener at mennesker trenger å gå i dyp prosess.

– Jeg tror at gjengen som er samlet i Hurdal, på dette fantastiske stedet med et nydelig retreat-senter, har erfaringene i bunn som skal til for å holde og tilrettelegge for dette dype arbeidet, slik at verden opplever litt mindre lidelse og mer vekst, sier hun.

Til retreaten i januar får de to Grof-studentene besøk av utdanningsleder ved Grof Legacy Training Nordic, Ole Ry. Han er lege, psykiater og psykoterapeut. Ry har ledet flere psykoterapeutiske utdanninger og har jobbet som psykiater blant annet ved Ullevåll sykehus. Frem til Hurdal-gjengen er ferdig utdannet i 2025, vil han besøke Hurdal jevnlig for å lede puste-økter.

– Hva er bra med å bli med å bli med å puste i perioden når Ole Ry er tilstede?

– Ole Ry er personlig valgt ut av Grof til å utdanne tilretteleggere for hans arbeid i Norden og Storbritannia. Han har jobbet tett med Grof i flere år og utstråler en enorm trygghet og stødighet. Det er ingenting han ikke har sett. Vi kan også holde, men jeg tror det er godt for kursdeltagere å vite at vi har med oss en erfaren kursholder som har sett og opplevd det meste, sier Espensen.

For mer informasjon om Grof Breathwork retreat i januar og Grof-gjengen i Hurdal, besøk www.holotropisk.no.

NB. Denne artikkelen er skrevet av en Grof-student.