Skjebnetimer for steinerbarnehage

I kveld setter politikerne seg ned for å vurdere et forslag om ny kommunal barnehage. – En steinerbarnehage vil være en bedre løsning, mener utbygger av Økolandsbyen, Tore Borthen.

I tre år har prosjektgruppa for en steinerbarnehage i Økolandsbyen jobbet med mål om å etablere et helhetlig steinerpedagogisk oppvekstmiljø i Hurdal. Svaret fra kommunen har vært at en steinerbarnehage ikke kan få kommunalt driftstilskudd så lenge det er god nok barnehagedekning i kommunen.

Nå foreslår administrasjonen at kommunen bygger en ny kommunal barnehage i sentrum.

– Jeg håper politikerne vil se at det finnes andre løsninger som er bedre, sier Borthen, som har sendt inn skisser til en like stor steinerbarnehage på Gjøding Gård.

Saken behandles i kommunestyret om en drøy uke, men allerede i kveld møtes de politiske partiene for å bli enige om hva de skal mene om saken.

Skal være forebyggende

Bakgrunnen for kommuneadministrasjonens forslag, er at det i Hurdal skal satses på forebyggende tiltak for barn og unge. Dette argumentet brukes i kombinasjon med økt bosetting av flyktninger, både på mottak og i kommunen. Mange av flyktningene har ikke bil og det går ikke buss til Hoppensprett barnehage, som i dag er den eneste barnehagen med ledig kapasitet.

Samtidig foreslår kommunen en egen avdeling for barn med spesielle behov, slik at PPT-kompetanse og ekstra-ressurser i tilknytning til spesielle utfordringer blir samlet på ett sted. 

–Det er fullt mulig å lage en slik avdeling i en steinerbarnehage også, hvis kommunen ønsker det, sier Borthen, men tenker at det i utgangspunktet kan virke stigmatiserende på barn med særskilte behov.

Han tenker at gårdsbarnehage er et konsept som vil fungere som god terapi.

– Det er bra for barn å få daglig kontakt med dyrene på gården og være med i grønnsaksdyrkning, mener han.

Utbygger av Økolandsbyen mener at en barnehage på Gjøding gård vil være like godt tilgjengelig for flyktninger som en barnehage i sentrum. Bussen stopper ved kirka hver halvtime i bringe- og hente- tiden, og tar 12 minutter fra flyktningemottaket. 

Han sier at en nærbarnehage på Gjøding gård vil være i gå-avstand for barn i Økolandsbyen og Prestegårdshagen, der begge felt skal bygges ut med 130 og 24 nye boliger.  

– En steinerbarnehage vil være et viktig bidrag til å styrke det mest bærekraftig oppvekstmiljøet i Hurdal, sier han, og peker på viktigheten av en integrert pedagogikk fra småbarnsalder til ungdomsskolen.

Kan være siste sjanse

Borthen frykter at utbyggingen av en kommunal barnehage i sentrum vil føre til at det ikke vil være midler tilgjengelig til en steinerbarnehage på lang tid, noe som vil føre til at barna fra området rundt kirken må kjøres til sentrum. 

Vi spør ordfører Paul Johan Moltzau om han tror at godkjenning av en kommunal barnehage vil komme i veien for planene til steinerbarnehagen. Moltzau forklarer at kommuneadministrasjonen mener det er hensiktsmessig å øke tetthet og spesialkompetanse innenfor PPT for å sikre forebygging, og at dette må sees i lys av sentrumsplanen.

– Når neste byggetrinn av Økolandsbyen kommer opp vil den situasjonen kunne endre seg og hvis det da er stort behov for flere barnehageplasser så kan det være hensiktsmessig å ha en barnehage der. Nå er det et mer akutt behov de ser på, sier han, og bekrefter at kommunen lenge har vært kjent med planene om steinerbarnehage.

Kommunestyret vil også behandle regjeringens høringsforslag om endringer i barnehageloven. Dette vil gi kommunene større fleksibilitet i å velge hvor de vil fordele de private barnehageplassene. Til nå har steinerbarnehagen fått nei fra kommunen fordi Hoppensprett har rett til å utvide med mange flere plasser.

Vi spør virksomhetsleder for oppvekst, Heidi Bjørtomt, om lovendringen vil gjøre det lettere å få kommunal godkjenning for å opprette steinerbarnehagen. I samme epost spør vi om byggingen av den foreslåtte kommunale barnehagen vil gjøre det vanskeligere for steiner-prosjektet.

Bjørtomt svarer: "Vi har fortsatt god barnehagedekning i Hurdal, og det er det vedtaket som gjelder. Vi kan godkjenne en ny barnehage men vi vil ikke gi driftstilskudd pga god barnehagedekning."

Flere har involvert seg

Borthen mener at en steinerbarnehage vil bli rimeligere for kommunen, som slipper unna med kun driftstilskudd og slipper å bygge. Bygget kan stå klart innen et halvt år og vil oppføres av Hurdal landsbyene og leies ut til Steiner gårdsbarnehage som skal organiseres som en ideell stiftelse. Det skal også legges til rette effektiv ressursbruk med faglig kompetansesamarbeid med Steinerskolen.

Han tror det vil være mulig å påvirke politikerne, ikke minst fordi han mener en steinerbarnehage vil være attraktiv for tilflyttere til grenda, slik som skolen har vært det.

En intern undersøkelse har vist at to av tre elever ved steinerskolen har flyttet til Hurdal på grunn av skolen.

Moltzau sier at han er utelukkende positiv til steinerskolen, som han mener at øker Hurdals attraktivitet og bidrar til økt mangfold i bygda.

– Jeg har all forståelse for at foreldre ønsker en helhetlig pedagogisk tilnærming for barnas oppvekst. Vi i vårt parti har ikke landet hvor vi står i forhold til dette. Det gjør vi i kveld, sier han, og viser blant annet til et skriv fra eier av Hurdal Gjestegård, med flere, som vil bli tatt med i betraktning.

Brevet beskriver at utbyggers planer for gården, med helsesenter, skole og barnehage, er godt forankret i et aktivt miljø blant innbyggere i Økolandsbyen.

Personlig engasjert

Steinerpedagog Gustavo Azevedo Opeide flyttet til Økolandsbyen i 2023, men har gjennom flere år jobbet fra Trondheim med barnehageprosjektet.

– Jeg har lenge hatt en drøm om å åpne en barnehage, og i Hurdal var det en unik mulighet for det, sier han.

Opeide ønsker at barna blir kjent med naturens rytmer i trygge og vakre omgivelser. Han forklarer at alt i en steinerbarnehage er gjennomtenkt, fra sangene til fargen på veggene.

Steinerpedagogikken vektlegger kontakt med naturen gjennom naturlige materialer og leketøy, samt lek i naturen. Den sikter på å gi barnet sanselige, virkelighetsnære opplevelser.

– Jeg vil gjerne tilby foreldre et sted der barna kan få tid til å være barn, og ikke presses mot unaturlig læring, sier han.

En rask undersøkelse i Hurdal har vist at det er steiner-interesse blant foreldre til minst 16 barn i barnehagealder. Kun halvparten av disse var bosatt i Økolandsbyen.

– Dette viser at interessen for Steinerbarnehage er  tilstede også i resten av Hurdal. Akkurat sånn som vi ønsker det, sier Opeide.