Ser på muligheter for å huse flyktninger i Økolandsbyen

Norge skal ta imot 37.000 flyktninger neste år. Kanskje vil noen få sitt hjem i Økolandsbyen.

I år tar Hurdal imot 40 flyktninger som har blitt bosatt i kommunen. Neste år blir det trolig flere. Flyktningkonsulent Nina Johnsby sier at kommunen har vært i samtaler med grunneier Tore Borthen om muligheter for at noen av dem kan få sitt hjem i Økolandsbyen.

Vi vet ikke hvor mange vi blir forespurt om å ta imot neste år, men det er stor sannsynlighet for at vi også vil bosette flyktninger i 2024. Da blir også boliger i Økolandsbyen tatt i betraktning, sier Johnsby.

Redaksjonen erfarer at Hurdal Landsbyene har planer om å lansere nytt byggetrinn i 2024. Noen av disse kan bli tildelt flyktninger som skal bosettes i kommunen.

Johnsby sier at hun ikke vet om det blir aktuelt å kjøpe eller leie boligene. Når kommunen har gjort vedtak om bosetting av flyktninger må kommunen skaffe til veie passende boliger til dette antallet. Boligene blir deretter innmeldt til Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDi), som bestemmer hvem som får flytte dit.

På IMDis hjemmesider står det at kommunene selv bestemmer hvilke boliger som kan brukes og hvilken standard de skal ha. Enslige voksne flyktninger kan plasseres i bofellesskap der de deler bad, kjøkken og eventuelt oppholdsrom, med eget soverom.

Inviterer til inkludering

Vi forstår at enhver endring i Økolandsbyen kan vekke spørsmål og nysgjerrighet om hvem som flytter inn til lokalsamfunnet. Vi ser at det er mange mennesker som søker seg til Norge for beskyttelse fra krig, uroligheter og forfølgelse, sier Borthen.

Norske kommuner har blitt oppfordret av UDI til å finne et godt bomiljø i lokalsamfunnet for å bosette 37.000 flyktninger i 2024. Til sammenligning er det bosatt i overkant av 27.000 i år.

Vi tenker det vil være naturlig at noen også bosetter seg i Økolandsbyen, som er et åpent og inkluderende internasjonalt miljø, sier Borthen.

Han legger til at tomannsboligene som bygges før jul sannlynligvis ikke er aktuelle for Hurdal kommune, som allerede har de flyktningboligene de trenger nå.

Vi vil bidra til at Hurdal Økolandsby er et sted for alle. Vi ser på landsbyens mangfold som en styrke. Alle nye beboere er ikke bare velkomne, men de er en verdifull ressurs. De bringer med seg nye perspektiver, kulturer og erfaringer som beriker vårt lokalsamfunn. Ved å åpne dørene våre for mennesker fra ulike bakgrunner, styrker vi ikke bare vårt eget samfunn, men vi bidrar også til et mer inkluderende og mangfoldig Norge, sier han, og legger til at Hurdallandsbyenes visjon er å skape et levende, bærekraftig og inkluderende samfunn.

Han inviterer eksisterende innbyggere til å bli med på utviklingen.

La oss sammen ønske alle nye beboere velkommen og vise dem varmen og samholdet som gjør Huldra Økolandsby til et så spesielt sted, sier Borthen.