Fra mindfulness til taktekking: Malin får økonomisk støtte
2024 startet hardt og brutalt for Malin Jonasson som driver Hurdal Gjestegård. På Facebook-siden fortalte hun hvordan sibirkulda sendte henne inn i stress og overlevelsesmodus.
– Jeg har slitt både fysisk og psykisk, skrev hun.
Det var ikke første gang hun fikk kjenne på ansvaret av å drive et verneverdig overnattingssted. Sommeren 2022 regnet det inn på kjøkkenet fra hull i taket en etasje lenger oppe. Det ble mange søvnløse netter med tanker på vannet som rant inn gjennom smuldret takpapp og råttent treverk.
Tok i bruk mindfulness
Med ingeniørutdannelse som bakgrunn har prestegårds-eieren visst å ta i et tak, men pengene strakk ikke til. På et tidspunkt ble det nødvendig å ta en deltidsjobb i det gamle yrket for å få råd til å utbedre feil og mangler. Samtidig tok hun i bruk ressurser fra sitt nye yrke som yoga- og mindfulness-lærer. På denne måten kunne hun utholde stresset.
– I dag la jeg vekk alt som skulle gjøres og prioriterte meg. Litt myk yoga, med kroppskontakt og bevisstgjøring av sansene og meditasjon i stillhet. Jeg kjente at stresset la seg med en gang. Skuldrene sank og tankene roet seg, skrev hun i vinter på Facebook.
Malin holder jevlige stillhetsretreats i gjestegården. Her får ikke gjestene samtale, men bruker naturen til å knytte dypere kontakt med det indre.
– I stillheten finnes ingen vei utenom, bare gjennom, sier Malin.
Gjennom mindfulness har Malin lært å bruke sansene til å observere verden rundt seg, slik den er. Huset, taket, vannet i kjelleren...
– Ved å observere, uten å mene noe om det, kan vi akseptere det som faktisk er, uten motstand eller forvrengning. Slik kan vi leve mer til stede, midt i alt som skjer, sier hun.
Og nå får hun hjelp fra oven. Kultuminnefondet har vedtatt å støtte tak-renoveringen med 300.000 kroner. Hurdal Prestegård er vernet som et kulturminne av nasjonal verdi. I området er det gjort flere arkeologiske funn, både fra jernalderen og middelalderen.
Tenker på besøkende
I sin søknad til fondet har Malin fremhevet at kursvirksomhet med overnattingsgjester er med på å gjøre det kulturhistoriske området tilgjengelig for allmennheten, noe de har bitt seg merke i.
– Kulturminnefondet ser positivt på at det er en aktiv bruk av både bygningen og hagen, sier kulturminnefondets styreleder Hanne Kristin Jakhelln i en uttalelse på deres nettside.
Tilskuddet fra kulturminnefondet går til demontering av dagens takstein. Denne skal vaskes og legges på nytt. Under skal det legges nytt tak med lekter, sløyfer og takpapp, samt nye renner og beslag.
Jakhelln mener det er bra at materialene som brukes er av samme kvalitet som opprinnelig.
– Det er bra for klima- og miljø, og samtidig blir historien bevart, sier Jakhelln.
– Jeg er utrolig taknemmelig. Støtten fra Kulturminnefondet betyr veldig mye for meg. Det gjør det mulig for meg å redde bygningen før skadene som allerede er der blir for store, sier Malin Jonasson.
Hun forteller at pengestøtten på 300 000 kroner vil dekke 30 % av de totale kostnadene og at det fortsatt er mange penger som må til.
– Sammen med gode venner og kontakter i byggebransjen vil dette gå, sier en optimistisk gårdseier.