Forsker på solceller

Innbyggere i Hurdal Økolandsby inviteres til å delta i et EU-finansiert forskningsprosjekt som kalles for ACCTING. Prosjektet spenner over 34 land og skal undersøke en rekke forhold, som klima-engasjement, biomangfold, ren energibruk, mattrygghet, matverdier og bærekraftig transport. Fokuset ligger på sårbare grupper og hvordan mennesker med begrensede ressurser kan ha nøkkelfunksjoner i det grønne skiftet.

Ren energi er fokusområdet for Hurdal Økolandsby. NTNU-forskere ønsker å komme i kontakt med innbyggere som er eller har vært engasjert i bærekraftige energiprosjekt og energisparingsløsninger. De er særlig interessert i solcellepanelene på takene våre.

– Vi ønsker å forstå hvordan innbyggere i Hurdal Økolandsby har vært involvert i landsbyprosjekter og i hvilken grad den bærekraftige energikilden solcellepanel har bidratt til en nedgang i energikostnader, sier PhD-stipendiat ved NTNU, Pariman Boostani.

Ser på delaktighet

Boostani er opptatt av å finne ut hvorvidt landsby-innbyggerne har hatt mulighet for å være delaktige i energiløsninger. Ting som kan være interessante å se på, er informasjon og påvirkning gjennom møter, eposter, sosiale medier og lignende.

Historien til Hurdal Økolandsby er at de første husene ble solgt med solfangere som sammen med stor vedovn skulle besørge varmtvann. Dette skulle sirkulere gjennom boligen. Da utbygger av første boligtrinn, Filago, fikk tildelt en stor sum penger for å gjennomføre et innovativt prosjekt på grønn energi, ble kjøpskontraktene omgjort. Husene skulle i stedet utstyres med solcellepanel og infrarøde varmeovner for energisparing. Få hadde innflytelse over disse prosessene, men mange hadde etter hvert meninger om dem.

Det er nylig kjent at utbygger av neste boligtrinn, Tore Borthen, har planer om å etablere en energipark. Denne vil kunne forsørge boligfeltene med energi fra solceller og biokull, også om vinteren. Det er ikke kjent i hvilken grad landsby-innbyggere vil ha medbestemmelse over dette, men Borthen har invitert interesserte til å ta kontakt for å samskape et lokalt energisamfunn.

Tore Borthen forteller at han gjerne stiller opp til forskningen, men at det er opp til oss som bor her om vi vil la oss intervjue om våre erfaringer gjennom årene i landsbyen.

Fokus på sårbare

Boostani sier at de ønsker å intervjue 10 - 15 innbyggere, gjerne på engelsk, eventuelt på norsk.

– Hvert intervju vil vare rundt en time og fokusere på deres erfaringer og perspektiver på energibruk og bærekraft i økolandsbyen, sier hun.

ACCTING-prosjektet ønsker først og fremst å høre fra kvinner, pensjonister, mennesker som sliter med å betale strømregninger, minoriteter, immigranter, og lignende grupper.

– Deres stemmer er av avgjørende betydning for forskningen vår, sier Boostani og legger til at også andre er velkommen til intervju.

Inviterer til workshop

Case-studiene for dette prosjektet befinner seg i Norge, Italia, Danmark og Østerike. De har allerede gjennomført studier i Bergen Økologiske Landsby og i det sosiale fellesskapet Sofienberggata i Oslo.

– Vi er interessert i Hurdal Økolandsby som vårt tredje case-studie i Norge. Vi ønsker å forstå deres energibruk og hvordan dere har nytte av solcellepanelene eller andre bærekraftige energiprosjekt i økolandsbyen. Deres deltagelse vil bidra til vår forståelse for bærekraftig energibruk og gi dere en mulighet for å dele erfaringer og lære fra andre i lignende samfunn, sier Boostani.

Etter at alle intervjuene i de fire landene er gjennomført vil forskerne legge til rette for en nettbasert workshop. Her vil deltagere fra alle case-studiene møtes på en plattform der de kan dele erfaringer og kunnskap. Også akademikere, private næringsaktører og representanter fra kommunene blir invitert til denne workshopen.

– Det blir en god mulighet for å lære fra andre, dele erfaringer og påvirke fremtidig politikk og praksis innen bærekraftig energi, sier Boostani.

 Det vil også bli publisert vitenskapelige artikler basert på analysene. 

Interesserte kan kontakte Boostani på epost: pariman.boostani@ntnu.no.