Dette bør du skylle ut

For andre gang på kort tid opplevde innbyggere i Hurdal Økolandsby at vannet i kranene uventet ble borte. Flere lurte på om det skyltes anleggsarbeid på den nye tomta, men problemet var tilførsel fra kommunens side.

Det var i 20-tiden onsdag kveld at innbyggere i landsbyen opplevde at vannet ble borte fra kranene. Det førte til flere reaksjoner i Facebook-gruppa, der Ingunn Kroken etter hvert kunne melde at det skyldtes kommunalt arbeid med en kum.

Konstituert virksomhetsleder for teknisk avdeling i Hurdal kommune, Rune Storstein, sier at feilen skyldtes en planlagt vannavsetning i forbindelse med opprettelsen av en ny kum i sentrum. Arbeidet skulle ta syv timer, men da entreprenøren brukte 2-3 timer lengre tid enn planlagt, var konsekvensen av avstengingen at høydebassenget på toppen av Prestegårdshagan gikk tomt for vann.

Vannet var ikke borte så lenge, men fremdeles i dag kommer det mange telefoner til kommunen.

– Vi har fått mange klager på skittent vann, sier Storstein.

Han forklarer at når de setter på vannet igjen etter en vedlikeholdsjobb, samtidig som at de skal fylle opp et tomt høydebasseng, så øker vannmengden i ledningene. Gammel hummusen som sitter i vannledningen løsner når trykket blir høyt.

 – Dette fikk konsekvenser for områder utover der vi hadde varslet avstenging, sier han, og legger til at kommunen vil bli flinkere til å varsle.

Skru på vannet

For å unngå problemer med trykket i fremtiden, er det noe du bør gjøre nå.

– Det er viktig å spyle ut vannet i krana nærmest inntaket, sier Storstein.

Dette hindrer ikke bare at du får skitten klesvask, men gjør også at du unngår tette siler.

– Etter slike hendelser går det gjerne et par uker og så får vi nye telefoner fra folk som klager på vanntrykket, sier han.

Årsaken er hummus som samler seg opp i silene i armaturen. Trykkproblemet fikses ved å rense filteret. Skyller du ut vannet nærmest inntaket, slipper du at hummuset går innover i systemet og tetter siler.

– Er det farlig å drikke det brune vannet?

– Nei, det er ikke farlig å drikke. Vi tar prøver og går gjennom renseanlegget. Det er svært sjeldent at vi har e-coli i prøvene i Hurdal og da sender vi ut kokevarsel. Det ser ikke delikat ut hvis vi nettopp har spylt, men du blir ikke syk av det, sier Storstein.

Brudd på vannledning

Det er kort tid siden forrige gang vannet ble uventet borte fra kranene i Økolandsbyen. Ved begge anledninger ble byggearbeid på den siste tomten mistenkt for å kunne ha skyld i den sjeldne hendelsen. Det har ikke vært tilfelle.

– Vi har hatt vannlekkasje på Knaimoen med to-tre brudd i en rørledning. Da kan det samme fenomenet skje. Ledningen skal skiftes, men inntil videre må vi leve med at av og til får ledningen et brudd, sier Storstein, som legger til at det i utgangspunktet skal sendes ut SMS.

Han forteller at de prøver å isolere der det er vannledningsbrudd, slik at så få som mulig blir berørt. Samtidig jobber de med å hele tiden ha vannforsyning fra to sider.