Fra misbruk til nye rutiner for avfallsposene
Grønne poser er på plass i bytteboden. Men hvor er posene for plastavfall?
Det er sikkert et år siden husholdningen vår hadde tilgang på en liten, blank pose til å kaste plastavfall i. Hvor ble de av?
Øvre Romerike Avfallselskap (Øras) har sluttet å levere poser til butikk.
Da avgiften på handleposer gikk opp, opplevde Øras en økende trend av at folk benyttet ØRAS-poser i stedet.
— Det har vært et utstrakt problem at bedrifter, som blant annet barnehager, henter Øras-poser til bruk i driften. Det kan ha vært til å sende skittentøy med hjem eller som bleieposer, forteller kommunikasjonsrådgiver i Øras, Elin Linnerud.
Øras har derfor valgt å begrense tilgangen for at posene skal bli brukt til det de er ment for.
Kaster poser uansett
— Egentlig skjønner jeg ikke poenget med denne pose-avgiften. Hvorfor er det så ille å ta med seg matvarer i en handlepose av plast når vi uansett må kaste avfallet i poser?
— Jeg er faktisk litt enig med deg, for løsningen i Norge er at posene blir splittet i sortering og lagt i en egen haug slik at de kan gjenvinnes på et senere tidspunkt, sier Linnerud.
— Så slik vi drifter i Norge er en god måte å gjøre det på. Poseavgiften er nok et krav fra EU som vi må følge, sier hun.
Må bestille på nett
— Hva skal vi gjøre, da, for å få riktige avfallsposer til plast og mat, når de ikke kan hentes på butikken?
Linnerud forteller at sameier og borettslag må bestille posene på Øras sine hjemmesider.
— Kan også realsameiet i Økolandsbyen bestille dem?
— Ja, vi kan gjøre det slik. Vi har andre grupperinger som også får tilsendt fra oss, som ikke på papiret er sameier, sier Linnerud.
Styremedlem i Realsameiet Huldra Økogrend Fellesareal, Flemming Hansen, sier at han ikke visste noe om dette. Han kan ikke se at foreningen har mottatt informasjon om ordningen fra Øras, men er nå påmeldt nyhetsbrev.
Bør tenke på plassen
Enn så lenge er det mulig å plukke med seg en rull med store Øras-plastsekker fra butikken. Jeg fant nettopp en på Spar, men de opplyste at det var de siste som var igjen.
— Er det lov å kaste store plastavfallsposer i containerne?
— Det vil fort fylle seg opp i den nedgravde løsningen hvis alle bruker store sekker, men du får ikke bot, sier Linnerud.
Hun sjekker med en kollega som forteller at de små sekkene fordeler seg bedre i containeren. En eventuell ekstra-tømming må betales av brukerne.
Alt blir brukt
— Jeg har sett TV-reportasjer der mennesker i Asia sorterer plast fra vesten under helsefarlige forhold. Er det noe poeng å levere til plastgjenvinning, eller sendes den bare ut av landet for oppbevaring?
— En del plast sendes ut av landet, men det er innenfor EØS, og alt blir gjenvunnet, forteller Linnerud, og legger til at det ikke blir brent, slik mange spør om.
Plasten fra Økolandsbyen sendes til et selskap på Jessheim der maskiner sorterer den etter ulike materialer. Disse sendes videre til Tyskland for gjenvinning i store europeiske anlegg som håndterer de spesifikke plast-typene. Avfallet blir til pellets som kan brukes i produksjonen av nye plast-produkt.
Linnerud forteller at avfallsanlegget på Lillestrøm kan sortere ut fem ulike typer plast fra restavfallet. Innbyggerne der trenger derfor ikke sortere plast i hjemmet. Det må vi her på Øvre Romerike.